Rethinking the role of reading in teaching a foreign language to young learners.

Περίληψη: Νικολάκη Αικατερίνη

Dlugosz, D. W., Rethinking the role of reading in teaching a foreign language to young learners. ELTJournal, Volume 54/3, July 2010, pp. 284-290[1].

Στο άρθρο με τίτλο «Επανεξετάζοντας το ρόλο της ανάγνωσης και κατανόησης γραπτού λόγου στη διδασκαλία της ξένης γλώσσας σε μικρούς μαθητές» περιγράφεται μία πιλοτική έρευνα με παιδιά νηπιαγωγείου, ηλικίας έξι ετών, που διδάχθηκαν τα αγγλικά ως ξένη γλώσσα στην Πολωνία.

Σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνήσει αν (και κατά πόσο) το διάβασμα στην ξένη γλώσσα από την αρχή της επαφής των μικρών μαθητών με αυτήν ωφελεί, και πώς επηρεάζεται η πρόοδός τους στην παραγωγή και κατανόηση προφορικού λόγου στην ξένη γλώσσα.

Για το σκοπό της έρευνας, δύο ομάδες παιδιών ακολούθησαν κοινό πρόγραμμα διδασκαλίας της ξένης γλώσσας για δέκα μήνες. Το πρόγραμμα περιλάμβανε: α) τη χρήση ενός βασικού βιβλίου (coursebook), β) δραστηριότητες κατανόησης και παραγωγής προφορικού λόγου και γ) επαναληπτικές δραστηριότητες. Οι τελευταίες γίνονταν κάθε τρεις εβδομάδες και αποτελούνταν από μια ιστορία, η οποία ανακύκλωνε τις γνώσεις που είχαν αποκτήσει οι μικροί μαθητές στο διάστημα των τριών εβδομάδων, και από διάφορα παιχνίδια. Τόσο η πειραματική ομάδα (test group) όσο και η ομάδα ελέγχου (control group) χρησιμοποίησαν το ίδιο υλικό ως προς τα δύο πρώτα μέρη του προγράμματος, αλλά διαφοροποιούνταν ως προς τη χρήση της ιστορίας της επαναληπτικής φάσης.

Η ομάδα ελέγχου άκουγε μόνο την ιστορία ενώ η πειραματική ομάδα άκουγε και διάβαζε συγχρόνως την ιστορία. Συγκεκριμένα, οι μαθητές της πειραματικής ομάδας άκουγαν αρχικά την ιστορία και στη συνέχεια έβλεπαν κάρτες με τις κύριες λέξεις της ιστορίας (ουσιαστικά, ρήματα, επίθετα), τις οποίες μάθαιναν να αναγνωρίζουν. Έπειτα, άκουγαν και διάβαζαν συγχρόνως την ιστορία, ενώ τελικά διάβαζαν την ιστορία μόνοι τους στην τάξη και στο σπίτι.

Η αξιολόγηση της κατανόησης και παραγωγής προφορικού λόγου των μικρών μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα έδειξε ότι οι μαθητές της πειραματικής ομάδας σημείωσαν μεγαλύτερη επιτυχία στα τεστ κατανόησης από την ομάδα ελέγχου (70% και 85% αντίστοιχα) και πολύ μεγαλύτερη επιτυχία στα τεστ παραγωγής προφορικού λόγου (47% και 75% αντίστοιχα). Επίσης, οι μαθητές της πειραματικής ομάδας ήταν (α) πιο πρόθυμοι να μιλήσουν στην ξένη γλώσσα, (β) είχαν καλύτερη προφορά και (γ) μπορούσαν να διαβάζουν άλλες ιστορίες που δεν είχαν διδαχτεί, οι οποίες όμως περιείχαν φράσεις και λεξιλόγιο που οι μικροί μαθητές είχαν ήδη διδαχτεί.

Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι η εισαγωγή προγραμμάτων ανάγνωσης σε πρώιμη παιδική ηλικία επιταχύνει την πρόοδο των μικρών μαθητών όχι μόνο στην ανάγνωση αλλά και στην κατανόηση και παραγωγή προφορικού λόγου. Επίσης, τέτοια προγράμματα που βασίζονται σε κείμενα τα οποία οι μικροί μαθητές ακούνε και διαβάζουν συγχρόνως μπορούν να αποτελέσουν μια στέρεη βάση για την καλύτερη εκμάθηση της ξένης γλώσσας στο μέλλον.