Επιμορφωτικές Εκδηλώσεις

Η εισαγωγή και εφαρμογή του ΠΕΑΠ σε μεγάλο αριθμό ολοήμερων δημοτικών σχολείων σε όλη την Ελλάδα κατέστησε αναγκαία την άμεση ενημέρωση των εκπαιδευτικών και Σχολικών Συμβούλων Αγγλικής για τη φιλοσοφία, τη δομή και το περιεχόμενο του προγράμματος. Έτσι, με την έναρξη του προγράμματος το Σεπτέμβριο του 2010 ξεκίνησε ένα πανελλαδικό πρόγραμμα ενημέρωσης και επιμόρφωσης για την εφαρμογή του ΠΕΑΠ, που συνεχίστηκε και την επόμενη σχολική χρονιά (2011-2012) με σεμινάρια ενημέρωσης νέων εκπαιδευτικών και Σχολικών Συμβούλων. Κατά το τρίτο χρόνο εφαρμογής του ΠΕΑΠ (2012-2013), έμφαση δόθηκε στην εξ’ αποστάσεως ηλεκτρονική επιμόρφωση εκπαιδευτικών, ενώ παράλληλα συνεχίστηκαν τα σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών από ειδικά εκπαιδευμένους επιμορφωτές.

1ος χρόνος εφαρμογής του ΠΕΑΠ

Συγκεκριμένα, κατά το σχολικό έτος 2010-2011 διενεργήθηκαν οι εξής επιμορφωτικές εκδηλώσεις:

  • Δύο ενημερωτικές διημερίδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση των Σχολικών Συμβούλων Αγγλικής (επιμορφωτών Α) και των εκπαιδευτικών Αγγλικής της Α’ και Β’ Δημοτικού των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης σχετικά με τη φιλοσοφία και την εφαρμογή του ΠΕΑΠ στα 805 ολοήμερα σχολεία. Για να δείτε το πρόγραμμα των ημερίδων και το υλικό των παρουσιάσεων πατήστε εδώ.
  • Διενεργήθηκαν 69 τετράωρα ενημερωτικά-επιμορφωτικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς Αγγλικής Α΄ και Β΄ Δημοτικού σε όλη την επικράτεια από τους επιμορφωτές Α-Σχολικούς Συμβούλους Αγγλικής, τον Δεκέμβριο του 2010 και τον Ιανουάριο του 2011.
  • Έγινε εξειδικευμένη επιμόρφωση 15 συνεργαζόμενων εκπαιδευτικών τάξης διάρκειας 3 μηνών (6-8/2011) στη διδασκαλία της Αγγλικής σε μικρές ηλικίες.
     

2ος χρόνος εφαρμογής του ΠΕΑΠ

Κατά το σχολικό έτος 2011-2012 διενεργήθηκαν οι εξής επιμορφωτικές εκδηλώσεις:

  • Συμμετοχή στην Ημερίδα ενημέρωσης στο Βόλο για τους εκπαιδευτικούς και τους Σχολικούς Συμβούλους Αγγλικής από 4 όμορους νομούς, στις 26/11/2011, με θέμα: «Η Ξένη Γλώσσα στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση: το ΠΕΑΠ & το ΕΠΣ-ΞΓ». 
  • Δύο επιμορφωτικές ημερίδες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2012 αντίστοιχα για τους Σχολικούς Συμβούλους Αγγλικής. Στις ημερίδες παρουσιάστηκε το πρόγραμμα εξ’ αποστάσεως επιμόρφωσης για τους εκπαιδευτικούς της Α' και Β' Δημοτικού και το υλικό που έχει αναπτυχθεί. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των ημερίδων πατήστε εδώ.
  • 35 επιμορφωτικές συναντήσεις από τους Σχολικούς Συμβούλους στις περιφέρειες αρμοδιότητάς τους σε εκπαιδευτικούς αγγλικής γλώσσας. 
  • Ενημερωτική ομιλία προς εκπαιδευτικούς Αγγλικής του νομού Φθιώτιδας, στο πλαίσιο ημερίδας της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Αγγλικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που έγινε στη Λαμία. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της επιμορφωτικής συνάντησης πατήστε εδώ.
  • Διενεργήθηκε εξ’ αποστάσεως επιμόρφωση με τηλεδιάσκεψη σε εκπαιδευτικούς Αγγλικής Α' και Β' Δημοτικού στην πόλη της Λειβαδιάς του νομού Βοιωτίας,  σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο Αγγλικής της περιοχής, σχολική μονάδα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξοπλισμένη με κατάλληλη υποδομή και το Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου (ΚΛΕΙΔΙ) του ΕΚΠΑ καθώς και το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου (ΚΛΔ) του ΑΠΘ. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της επιμορφωτικής συνάντησης πατήστε εδώ.
     

3ος χρόνος εφαρμογής του ΠΕΑΠ

Κατά το σχολικό έτος 2012-2013, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν και να ενημερωθούν για το πρόγραμμα με τους ποικίλους τρόπους:

  • Μέσα από δια ζώσης σεμινάρια που έλαβαν χώρα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, την Κόρινθο, την Καλαμάτα, την Κρήτη, την Λάρισα, κ.α. και διεξήχθησαν από συνεργάτες της Ομάδας Έργου σε συνεργασία με Σχολικούς Συμβούλους της Αγγλικής
  • Μέσω εξ’ αποστάσεως σεμιναρίων (tele-trainings) που διεξήχθησαν από μέλη της Ομάδας Έργου σε συνεργασία με Σχολικούς Συμβούλους της Αγγλικής στις ακόλουθες περιοχές: Τρίκαλα, Καρδίτσα,  Βόλο, Σκιάθο, Μυτιλήνη. Η σύνδεση των εισηγητών με τους συμμετέχοντες, έγινε από το Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου (ΚΛΕΙΔΙ) του ΕΚΠΑ με κέντρα ΠΛΗ.ΝΕ.Τ σε όλη τη χώρα. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο του επιμορφωτικού σεμιναρίου πατήστε εδώ.
  • Οι εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα είχαν ακόμη την ευκαιρία να συμμετέχουν στο Ηλεκτρονικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης το οποίο αποτελείται από αυτόνομες θεματικές  ενότητες που εστιάζουν σε παιδαγωγικές πρακτικές που προωθούνται συστηματικά στο εκπαιδευτικό υλικό του ΠΕΑΠ.
  • Για ακόμη μια χρονιά, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Αγγλικής επιμορφώθηκαν με σκοπό να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές για τους εκπαιδευτικούς ΠΕΑΠ. Πιο συγκεκριμένα, παρακολούθησαν:
  • Διημερίδα στην Αθήνα που απευθυνόταν σε Σχολικούς Συμβούλους Αγγλικής, Γαλλικής και Γερμανικής, στην οποία ενημερώθηκαν για το ΠΕΑΠ και το Portfolio στο Δημοτικό Σχολείο (Οκτώβριος, 2012)
  • Ημερίδα στο χώρο του Υπουργείου Παιδείας που διοργανώθηκε από το Υπουργείο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στη Διγλωσσία και στις Μαθησιακές Δυσκολίες (Δεκέμβριος, 2012)

Τον Ιανουάριο του 2013 διεξήχθη επιμορφωτική ημερίδα που απευθυνόταν στους γονείς των οποίων τα παιδιά συμμετείχαν στο πρόγραμμα στην Κρήτη στην περιφέρεια Ρεθύμνου με σκοπό να ενημερωθούν οι γονείς ως εμπλεκόμενα μέρη στο πρόγραμμα.

Στις 14-16 Ιουνίου 2013 διεξήχθη το 1ο Ελληνικό Συνέδριο για την Εκμάθηση Γλωσσών σε Νεαρή Ηλικία, στην Ανάβυσσο Αττικής.  Στο συνέδριο, Σχολικοί Σύμβουλοι της Αγγλικής και εκπαιδευτικοί ΠΕΑΠ, οι οποίοι συμμετείχαν δωρεάν, ενημερώθηκαν για θέματα που αφορούν στη διδασκαλία ξένων γλωσσών σε πρώιμη παιδική ηλικία και μοιράστηκαν χρήσιμες πρακτικές με τους συναδέλφους τους. 

4ος χρόνος εφαρμογής του ΠΕΑΠ

Κατά το σχολικό έτος 2013-2014 θα υιοθετηθούν για ακόμα μια φορά πολλαπλές μορφές επιμόρφωσης. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί ΠΕΑΠ θα επιμορφωθούν μέσω της συμμετοχής τους σε:

  • Ενημερωτικές ημερίδες τις οποίες θα διοργανώσουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας Σχολικοί Σύμβουλοι Αγγλικής, συνεργάτες της Ομάδας Έργου
  • Δια ζώσης και  εξ αποστάσεως σεμινάρια (tele-trainings)  που θα διεξαχθούν από συνεργάτες της Ομάδας Έργου σε συνεργασία με Σχολικούς Συμβούλους της Αγγλικής
  • Το Ηλεκτρονικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης, το οποίο αποτελείται από αυτόνομες θεματικές  ενότητες που θα εμπλουτιστούν μέσα στη διάρκεια του σχολικού έτους και  εστιάζουν σε παιδαγωγικές πρακτικές που προωθούνται συστηματικά στο εκπαιδευτικό υλικό του ΠΕΑΠ
  • Κοινότητες Μάθησης- Πρακτικής που θα συντονίζονται από τους Σχολικούς Συμβούλους Αγγλικής