Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνΠρόγραμμα Εκμάθησης της Αγγλικής σε Πρώιμη Παιδική Ηλικία (ΠΕΑΠ)Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
  Γενικά   Α' Τάξη   Β' Τάξη   Γ' Τάξη     Αρχική Σελίδα  
 
  Δραστηριότητες - Α' Τάξης - Κύκλος B - Δραστηριότητα Β8: Numbers and action - Προτεινόμενη εκπαιδευτική διαδικασία  
     
  Προτεινόμενη εκπαιδευτική διαδικασία Α0-Περιγραφή Δραστηριότητας   Α0- Προτεινόμενη Διαδικασία   Α0  

Α0

   
    Περιγραφή Δραστηριότητας   Προτεινόμενη Διαδικασία   Εκπαιδευτικό Υλικό  

Περιεχόμενα κύκλου

   
  Numbers and action
 

Βήμα 1 Δείχνουμε την εικόνα της Tina στον κήπο της (B08_C01.pdf). Εξηγούμε ότι το κορίτσι σήμερα γίνεται 7 χρονών και ελέγχει αν όλα είναι έτοιμα για το πάρτι της. Δείχνουμε τα κεράκια της τούρτας και λέμε: “Look! Its Tinas birthday! Shes seven. One, two, three, four, five, six, seven” (δείχνουμε τα κεράκια ένα-ένα και ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μετρήσουν μαζί μας). Mετά κάνουμε ερωτήσεις για την εικόνα, για να υπενθυμίσουμε τους αριθμούς 1-5. Πιθανός διάλογος:
- How many dogs? Can you count?
- Two dogs.
- How many rabbits?
- Three rabbits.
- How many cats?
- Five cats.
- How many birds?
- Four birds.

Βήμα 2 Τώρα μαθαίνουμε τους αριθμούς 6-10. Δείχνουμε τις 6 μπαλίτσες της εικόνας και ρωτάμε: “How many balls are there?” Ξεκινάμε εμείς: “One, …” και ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συνεχίσουν… “two, three, four, five, six.” Γράφουμε στον πίνακα το 6.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα 7 κεράκια, τα 8 μπαλόνια, τα 9 καπελάκια του πάρτι και τα 10 σαντουϊτσάκια (αφού μετρήσουμε κάθε φορά, γράφουμε τον αντίστοιχο αριθμό στον πίνακα).
Μετά δείχνουμε ανακατεμένoυς τους αριθμούς που είναι στον πίνακα και τα παιδιά μας λένε ποιος είναι. Κάθε φορά ρωτάμε:
- Whats this number?
Τα παιδιά απαντούν:
- (Its) 8 / 9… 

Βήμα 3 Μαθαίνουμε στα παιδιά να μιλούν για την ηλικία τους. Ρωτάμε:
- How old is Tina?
- (She’s) seven.
- How old are you?
T
α βοηθάμε να πουν: - Im (six).
Μετά μπορούν να ρωτούν το ένα το άλλο και να απαντούν:
- How old are you?
- I’m…
Στη συνέχεια εξηγούμε στα παιδιά πως είμαστε κι εμείς καλεσμένοι στο πάρτι της Tina. Τα καλούμε να σηκωθούν και να σταθούν γύρω μας σε κύκλο και λέμε το τραγουδάκι “Happy Birthday(Aclass_B08_M04.mp3, στίχοι) στην Tina.
Μετά λέμε πως θα παίξουμε ένα παιχνίδι με οδηγίες. Δείχνουμε μία-μία τις κινήσεις “dance”, “hop” (κουτσό στο ένα πόδι), “walk”, “run” (τρέχουμε επί τόπου), “jump”, “swim” και “stop” (δείχνουμε με κίνηση του χεριού), και συγχρόνως λέμε το αντίστοιχο ρήμα κάθε φορά. Τα παιδιά επαναλαμβάνουν το κάθε ρήμα μιμούμενα και την κίνηση μαζί μας.
Τους εξηγούμε επίσης πως όταν θέλουμε κάποιος να κάνει κάτι, είναι καλό να το ζητήσουμε με ευγενικό τρόπο λέγοντας “please”, δηλαδή “Run, please” ή “Please run” κλπ.
Για εξάσκηση λέμε σε μερικά παιδιά “(Sophia), walk, please”, “(Nick), run, please” κλπ. Αν δεν καταλαβαίνουν τι να κάνουν, τα βοηθάμε μιμούμενοι την κίνηση.

Βήμα 4 Χωρίζουμε τα παιδιά σε 5 ομάδες και τους μοιράζουμε το Φύλλο Εργασίας (Β08_W01.pdf) με τους αριθμούς 6-10 , έτσι ώστε κάθε παιδί να κρατά μπροστά του ένα καρτελάκι με έναν αριθμό ( π.χ. σε μια τάξη με 25 παιδιά έχουμε 5 πεντάδες: μια πεντάδα με τον αριθμό 6, μια με τον αριθμό 7, μια με το 8, μια με το 9 και μια με το 10. Όλα τα παιδιά της ομάδας έχουν τον ίδιο αριθμό. Αν ο αριθμός των παιδιών στην τάξη δεν είναι πολλαπλάσιο του 5, βάζουμε κι έκτο παιδί στην ομάδα).
Μετακινούμε τα θρανία για να δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος και οι πεντάδες των παιδιών έρχονται και στέκονται σε σχήμα Π ή σε κύκλο.  Τώρα τους λέμε ότι θα φωνάζουμε μια-μια ομάδα να έρχεται μπροστά και να κάνει κάτι. Δίνουμε το πρώτο παράγγελμα σε μια ομάδα, π.χ. “Τeam 6 please walk”, και περιμένουμε όλα τα παιδιά της ομάδας να περπατήσουν μέσα στην τάξη. Συνεχίζουμε λέγοντας: “Team 6 please stop” και περιμένουμε να σταματήσουν να περπατούν. Κάνουμε το ίδιο και με τις άλλες ομάδες, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία πολλές φορές.

Βήμα 5 Όταν καταλάβουμε ότι τα παιδιά έχουν κατανοήσει τις οδηγίες, τους λέμε ότι θα δυσκολέψουμε λίγο το παιχνίδι. Δηλαδή, άλλες φορές θα τους ζητάμε να κάνουν κάτι με ευγενικό τρόπο, λέγοντας π.χ. “Jump, please!”, οπότε θα πρέπει να κάνουν την κίνηση, κι άλλες φορές δε θα λέμε “please”, οπότε δε θα πρέπει να την κάνουν. Όποιο παιδί κάνει λάθος, θα βγαίνει από τον κύκλο, θα έρχεται δίπλα μας και με την καθοδήγησή μας θα λέει εκείνο στα άλλα παιδιά τι να κάνουν. Τα τελευταία 4 ή 5 παιδιά που θα μείνουν στον κύκλο θα είναι οι νικητές. Τέλος, για το άλλο μάθημα τους λέμε να φέρουν από ένα ζάρι ο καθένας (όποιος έχει).

Βήμα 6 Θυμίζουμε στα παιδιά τους αριθμούς 6-10, δείχνοντας τα δάχτυλα των χεριών μας και ρωτώντας κάθε φορά: “How many fingers have I got?”  Μετά τους εξηγούμε ότι θα παίξουμε ένα παιχνίδι όπου θα κρύβουμε όσα δάχτυλα θέλουμε (από 6 ως 10) πίσω από την πλάτη μας και οι άλλοι θα μαντεύουν πόσα έχουμε κρύψει. Ξεκινάμε εμείς, κρύβουμε δάχτυλα πίσω μας και ρωτάμε: “How many fingers have I got? Guess!” Επαινούμε το παιδί που θα μαντέψει σωστά: “Yes, (Nick). Well done!”
Ύστερα έρχονται ένα-ένα όσα παιδιά θέλουν να παίξουν το δικό μας ρόλο και το παιχνίδι συνεχίζεται. Σ’ αυτό το σημείο μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά το τραγούδι “Ten little fingers” (Aclass_B08_M05.mp3, στίχοι).

Βήμα 7 Στη συνέχεια ρωτάμε τα παιδιά αν ξέρουν τι είναι τα επιτραπέζια παιχνίδια κι αν έχουν παίξει ποτέ. Μετά λέμε στα παιδιά ότι υπάρχουν πολλά ωραία επιτραπέζια παιχνίδια που μπορούν να παίζουν με τους φίλους τους αντί να παίζουν συνεχώς video games και να βλέπουν τηλεόραση.
Μετά τους λέμε ότι θα παίξουν ένα τέτοιο παιχνίδι σε ζευγάρια, με το διπλανό τους. Τους μοιράζουμε το Φύλλο Εργασίας (Β08_W02.pdf), ένα σε κάθε ζευγάρι). Τους εξηγούμε ότι θα έχει ο καθένας ένα πιόνι (μια μικρή γόμα ή ένα τσαλακωμένο χαρτάκι) και το κάθε ζευγάρι θα έχει ένα ζάρι (αν δεν έχουν φέρει, μπορούν να γράψουν τον αριθμό 1 στη μια πλευρά της γόμας τους και τον αριθμό 2 στην άλλη, και η γόμα να γίνει «ζάρι»).
Τα παιδιά βάζουν τα πιόνια τους στο πρώτο κυκλάκι του επιτραπέζιου. Ρίχνουν το ζάρι με τη σειρά και προχωρούν τόσα κυκλάκια όσα δείχνει το ζάρι. Όταν τυχαίνουν σε κάποιο κυκλάκι, λένε τον αριθμό ή το όνομα του αντικειμένου που δείχνει το κυκλάκι. Αν το πουν σωστά, μένουν εκεί, αλλιώς πάνε πίσω στο κυκλάκι που ήταν πριν. Νικητής είναι το παιδί από το κάθε ζευγάρι που θα φτάσει πρώτο στο τελευταίο κυκλάκι.

Βήμα 8 Καλούμε τα παιδιά να σηκωθούν και να σταθούν γύρω μας. Εξηγούμε ότι θα μάθουμε ένα τραγούδι με κινήσεις που λέγεται “Walking, walking (Aclass_B08_M01.mp3, στίχοι).  Το λέμε πρώτα εμείς ή το παίζουμε στο CD player μιμούμενοι τις κινήσεις. Μετά το τραγουδάμε μαζί με τα παιδιά κινούμενοι σε «τρενάκι» κυκλικά γύρω από την τάξη. Κάθε φορά το λέμε γρηγορότερα και διασκεδάζουμε με τις κινήσεις.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ

  • ³Τραγούδι: “One Two Three Four Five (Aclass_B08_M02.mp3, στίχοι)
  • Τραγούδι: “Ten Little Numbers” http://www.youtube.com/watch?v=dk9Yt1PqQiw  
  • ³Ρίμα: “One Two Buckle My Shoe” (Aclass_B08_M03.mp3, στίχοι)
  • Παιχνίδια  
    • “Attention!”
    • “Simon says”
    • “Do as I say, not as I do”
  • Παιχνίδι με αριθμούς στο Διαδίκτυο: http://www.learningplanet.com/act/numbertrain/index.asp
  • Guessing game: Bάζουμε τα παιδιά να καθίσουν σε ζευγάρια, με το ένα παιδί του ζευγαριού να έχει την πλάτη του γυρισμένη στο άλλο. Τους εξηγούμε ότι το ένα παιδί θα σχεδιάσει με το δάχτυλο (το δείκτη) έναν αριθμό απ’ το 6 ως το 10 στην πλάτη του άλλου, χωρίς να πει ποιος αριθμός είναι. Το παιδί που είναι γυρισμένο θα πρέπει να μαντέψει τον αριθμό. Το παιχνίδι συνεχίζεται για λίγο και μετά τα παιδιά αλλάζουν ρόλους, δηλ. το παιδί που σχεδίαζε γυρίζει την πλάτη για να σχεδιάσει το άλλο.
  • Video: “Ernie Counts Backwards” http://www.sesamestreet.org/video_player/-/pgpv/videoplayer/0/2bb29fde-157b-11dd-9bc7-777dea8a
 
     
     

 
- Web Developer: A. Sarafantoni / Web Designer Ch. Frantzeskaki -