Τιμώμενο Πρόσωπο του Συνεδρίου
Η Βασιλική Δενδρινού (Bessie Dendrinos) τελείωσε σχολικές σπουδές στις ΗΠΑ, ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Καλιφόρνια (Claremont Graduate School και University of California at Los Angeles – U.C.L.A.), με υποτροφία από το Ίδρυμα Ford, και τις μεταδιδακτορικές σπουδές της στο Λονδίνο (School of Education) και το Πανεπιστήμιο του Cambridge, με υποτροφία από το ίδρυμα Hornby.
Σήμερα ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, υπήρξε μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ από το 1976 –που προσελήφθη ως «Βοηθός» σε ηλικία 27 ετών, έχοντας ήδη ολοκληρώσει τις διδακτορικές της σπουδές στις ΗΠΑ. Έχει διατελέσει Συγκλητικός επί σειρά ετών, Διευθύντρια του Τομέα Γλώσσας-Γλωσσολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος, ενώ από το 2004 είναι Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας για τη Διδασκαλία Ξένων Γλωσσών και την Αξιολόγηση Γλωσσομάθειας (με το ακρώνυμο RCeL) του Τμήματος.
Έχει εξασφαλίσει για το ΕΚΠΑ σημαντικά συγχρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα για τα οποία είχε και εξακολουθεί να έχει την επιστημονική εύθυνη. Στο πλαίσιο των έργων αυτών δημιουργήθηκαν και εξοπλίστηκαν δομές του Τμήματος Αγγλικής (π.χ. το Κέντρο Αυτοεκπαίδευσης και Παραγωγής Υλικού και το RCeL), δημιουργήθηκαν υπηρεσίες και προϊόντα (όπως π.χ. το ηλεκτρονικό περιοδικό Synthesis), εμπλουτίστηκε η βιβλιοθήκη του Τμήματος με αρκετούς νέους τίτλους και αποκτήθηκε τεχνολογικός εξοπλισμός. Σε ευρύτερο επίπεδο, αυτό του Πανεπιστημίου συνέβαλε στο να αναπτυχθεί το πρώτο διατμηματικό, πολυεπιστημονικό πρόγραμμα για θέματα φύλου και ισότητας, και να δημιουργηθεί το πρώτο Γραφείο Ισότητας (το ΘΕ.ΦΥΛ.ΙΣ.) Σε ακόμη ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο, συνέβαλε και εξακολουθεί να συμβάλλει στις προσπάθειες για την βελτίωση της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο. Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες εργασίες της είναι η εκπόνηση του Ενιαίου Προγράμματος Σπουδών των Ξένων Γλωσσών για το οποίο είχε την επιστημονική ευθύνη –πρόγραμμα σπουδών που θεσμοθετήθηκε από την σχολική χρονιά 2016-17, για το οποίο έχει εκπονηθεί έρευνα που έχει αρχίσει να αποκτά διεθνή αναγνώριση.
Στο επίκεντρο των επιστημονικών της ενδιαφερόντων είναι η διερεύνηση των πρακτικών διδακτικής της Αγγλικής ως ξένης γλώσσας και οι πολιτικές τους διαστάσεις, η ανάλυση του λόγου των ευρωπαϊκών κειμένων για την πολυγλωσσία και των γλωσσικών προγραμμάτων σπουδών, η κριτική ανάλυση κειμένων γλωσσικής πολιτικής και εκπαιδευτικού υλικού, καθώς επίσης και η πολιτική/ιδεολογική ανάλυση λόγου για την ανάδειξη κοινωνικών ανισοτήτων και άλλων προβλημάτων όπως αποτυπώνονται μέσω της χρήσης της γλώσσας. στην Ελλάδα, ενώ –μέσω διακρατικών συνεργασιών, των δημοσιευμάτων της και των διαλέξεών της σε ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη και ΗΠΑ, όπου επανειλημμένα έχει προσκληθεί να μιλήσει– έχει γίνει γνωστή και στο εξωτερικό για την πολιτική αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τις γλώσσες στην εκπαίδευση. Το 2004 το βιβλίο της The Hegemony of English, (σε συνεργασία με τον Dοnaldο Macedo και την Παναγιώτα Γούναρη) Boulder, Κολοράντο: Paradigm Publishers, απέσπασε το βραβείο της Αμερικανικής Εταιρείας Εκπαιδευτικών Σπουδών στις Η.Π.Α. και μεταφράστηκε στην συνέχεια στα Πορτογαλικά, Ισπανικά και Ελληνικά.
Από το 2003, έχει αφιερώσει σημαντικό τμήμα του χρόνου της για την ανάπτυξη του εθνικού συστήματος εξετάσεων ξένων γλωσσών που οδηγεί στο Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) και για τη διενέργεια και επίβλεψη έρευνας που αφορά την αξιολόγηση γλωσσομάθειας. Ένας από τους χώρους έρευνας και έμπρακτης εφαρμογής που εισήγαγε στις εξετάσεις της Αγγλικής γλώσσας είναι η διαγλωσσική διαμεσολάβηση για την οποία κλήθηκε να συμμετάσχει μαζί με την ερευνητική ομάδα του RCeL στην επικαιροποίηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες, ενώ δοκιμασίες των εξετάσεων του ΚΠΓ επελέγησαν ως δείγματα καλής πρακτικής για την υλοποίηση του ΚΕΠΑ.
Από το 2000, που ξεκίνησε την συνεργασία της με Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) και ειδικότερα με το Τμήμα Γλωσσολογίας και τον Διευθυντή του, τον Α.-Φ. Χριστίδη, είναι ειδική σύμβουλος του ΚΕΓ σε θέματα Ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών γλωσσικών πολιτικών και εκπροσωπεί μέχρι σήμερα το ΚΕΓ στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Οργανισμών για τις Γλώσσες (EFNIL). Από το 2010, έχει επίσης εμπλακεί ενεργά στο έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της πολυγλωσσίας. Το 2014 εξελέγη Πρόεδρος της Κοινωνίας των Πολιτών για την Προώθηση της Πολυγλωσσίας το οποίο είναι σήμερα Μ.Κ.Ο. (Civil Society Platform for Multilingualism) με έδρα την Κοπεγχάγη και μέλη 20 Ευρωπαϊκά Δίκτυα οργανώσεων που ασχολούνται με τα γλωσσικά ζητήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.